SERVICE

Tjörnekalv är en bilfri ö och är beroende i olika former av service på annat håll, mestadels beläget på fastlandet Tjörn, men även på närliggande öar.

FÄRJAN
Du kan ta dig till och från Tjörnekalv med färjan, Västtrafik linje 361, som trafikerar Rönnäng – Tjörnekalv – Åstol – Dyrön året runt, enligt tidtabell. Att köpa biljetten är lättast med ToGO-appen, se vasttrafik.se. Där ser du även tidtabell som är aktuell. Sommarturlistan gäller 19 juni – 20 augusti.

Obs! Vid resa till Tjörnekalv är det viktigt att meddela däcksman annars åker inte färjan till ön. När man skall ta färjan tillbaka till Rönnäng eller till någon av de andra öarna är det viktigt att slå på lampan i väntrummet som indikerar till kaptenen att du väntar på färjan.

FRAKT
Mindre gods kan tas med färjan efter överenskommelsen. För större gods kontakta Västkusten Brygg och transport, Vbot.se.

HAMNEN
I hamnens ”vänthus” hittar man toalett, dusch, tvättmaskin och torktumlare för besökande och boende. Det finns även  soptunna för båtgäster och ”samlaren” – en återvinningsstation för batterier, glödlampor och småelektronik. ”Samlaren finns på baksidan av vänthuset.

servicehuset_long

POSTHANTERING
Post levereras till vänthuset i brevlådor, grupperade enligt husets numrering. Posten levereras varannan dag, vardagar kl. 10.18 och då kan du också posta brev direkt via däcksman. Till vänthuset levereras bl.a. dagstidningar till dem som är prenumeranter. Närmaste postlåda finns på Rönnängs Brygga.
Eftersänd post kan beställas antingen hit eller till Rorsman.

PARKERING
Det finns ont om parkeringsplatser nära färjeläget. Långtidsparkering finns vid Rönnängs ishall i Stansvik. Det finns en ny gångväg mellan Stansvik och Rönnängs brygga som underlättar promenaden.

BRANDSÄKERHET
En brandsiren finns monterad på vänthuset i hamnen för att användas om brand uppstår. På ön har vi brandsläckare med pump och annan brandsäkerhetsutrustning. En uppsättning brandslangar finns som kan kopplas till en brandpost nära hamnen. Utrustningen förvaras i förråd vid hamnen.

SJUKVÅRD – se fliken SJUKVÅRD

AFFÄRER
Den närmaste affären ICA Rorsman ligger en 15 minuters promenad från Rönnängs hamn. På Stansvikstappen kan man, förutom att tanka, köpa en del basvaror. På kringliggande öar kan man handla hos butiker på Dyrön och Åstol.

ICA Dyrön – Dyröboden
ICA på Dyrön tar även beställningar för leverans till Kalven via färjan.
För beställningar med ICA Dyrön ring först och meddela att du vill bli kund. När det är dags att handla mailar du din beställning [mail] senaste 16.00, ring och meddela ICA att en beställning har skickats. Din beställning levereras med färjan nästa dag vid kl 10.18 måndag – lördag. Gå ner, tänd lampan och möt färjan för att ta emot dina varor från däcksman.
Tel.0304–67 26 54

En större ICA finns i Skärhamn. Fiskaffärer finns i Skärhamn, på Klädesholmen och på Åstol.

AVFALL och ÅTERVINNING
Återvinningsstation för plast, papp, metall, glas, tidningar finns i Stansvik bakom Ishallen eller på Åstol vid färjeläget.

Samlaren återvinningsstation finns i hamnen på baksidan av servicehuset. Där slängs småelektronik, glödlampor, batterier.

Grovsophämtning sker årligen i hamnen. 2023 äger hämtningen rum fredagen 25 augusti kl 9-13. Där kan allt utom byggavfall och invasiva arter slängas.

Övrig tid på året är det återvinningscentralen Heås på Tjörn som gäller. [Mer info]

KAFFEPÅSAR
Har du kaffepåsar i plast kan du lägga dom i Inger och Monas insamling i Vänthuset så blir de material till väskor.

STRANDSTÄDARKARTAN
Skräp som plockas upp längs med strandlinjen och läggs i säckar vid strandlinjen kan markeras ut på Strandstädarkartan som ”hämtbehov” och hämtas då av upphämtningsbåt. Säckar finns att hämta i Påshålken som hänger på Vänthuset vid toaletterna, märkt med strandstädning. [Mer info]

ÖVRIGT
På Rönnäng och på öarna runt om finns olika affärer, caféer och restauranger med egna sidor på Internet. Tjörn Kommuns hemsida har mycket information om livet på öarna.

Biblioteket Tjörns kommunbibliotek, kommunhuset i Skärhamn, med filialer på Dyrön och Åstol.

En sammanfattning av öns service finns här: Servicebladet 2023