SERVICE

Tjörnekalv är en bilfri ö och är beroende i olika former av service på annat håll, mestadels beläget på fastlandet Tjörn, men även på närliggande öar.

FÄRJAN
Du kan ta dig till och från Tjörnekalv med färja som trafikerar Rönnäng – Tjörnekalv – Åstol – Dyrön året runt enligt tidtabell.

Obs! Vid resa till Tjörnekalv är det viktigt att meddela Däcksman annars åker inte färjan till ön. När man skall ta färjan tillbaka till Rönnäng eller till någon av de andra öarna är det viktigt att slå på lampan i väntrummet som indikerar till kaptenen att du väntar på färjan.

HAMNEN
I hamnen hittar man toalett, dusch och tvättmaskin för besökande och boende. Hit levereras bl.a. dagstidningar till de som prenumererar på en sådan.

servicehuset_long

PARKERING
Det finns ont om parkeringsplatser nära färjeläget. Långtidsparkering finns vid Rönnängs ishall och i fiskhamnen nära Byggdegården.

POSTHANTERING
Post levereras till öns vänthus där det finns ett antal brevlådor, grupperade enligt husets numrering. Närmaste postlåda finns på Rönnängs Brygga. Posten lämnas på ön vardagar kl 10.18 och då kan du också posta brev direkt via Däcksman.

BRANDSÄKERHET
En brandsiren finns monterad på vänthuset i hamnen för att användas om brand uppstår. På ön har vi brandsläckare med pump och annan brandsäkerhetsutrustning. En uppsättning brandslangar finns som kan kopplas till en brandpost nära hamnen. Utrustningen förvaras i förråd vid hamnen. Kontakta …

SJUKVÅRD
Närmaste vårdcentral finns i Kållekärr. Apotek finns i Skärhamn och i Kållekärr. Vid brådskande ärende ring 112. Ambulanshelikoptern kan landa ute på ängen mitt i samhället.

Det finns en hjärtstartare inne i väntrummet nere i hamnen.

SJUKVÅRDSVÄSKAN
Väskan (en orange ryggsäck) står nu i det lilla förrådet på baksidan av vänthuset. Den ska bara användas vid ”större” olycksfall och inte för att hämta ett plåster till ett skrubbsår. Vi kommer även att köpa in någon typ av filtar som också kommer att förvaras på samma ställe.

Under sommarsäsongen finns det ett flertal vårdutbildade på ön som man kan vända sig till vid behov:
Mona Krook 0304-672822
Pia Johansson 0304-672490
Lisbeth Hansson 0700-823527

AFFÄRER
Den närmaste affären ICA Rorsman ligger en 15 minuters promenad från Rönnängs hamn. På Stansvikstappen kan man, förutom att tanka, köpa en del basvaror. På kringliggande öar kan man handla hos butiker på Dyrön och Åstol.

ICA Dyrön
ICA på Dyrön tar även beställningar för leverans till Kalven via färjan.

För beställningar med ICA Dyrön ring först och meddela att du vill bli kund. När det är dags att handla mailar du din beställning [mail] senaste 16.00, ring och meddela ICA att en beställning har skickats. Din beställning levereras med färjan nästa dag vid kl 10.18 på vardagar och kl 12.18 på lördagar. Gå ner, tänd lampan och möt färjan för att ta emot dina varor från däcksman.
Tel.0304–672654

En större ICA finns i Skärhamn. Fiskaffärer finns i Skärhamn, på Klädesholmen och på Åstol.

ÖVRIGT
På Rönnäng och på öarna runt om finns olika affärer, caféer och restauranger med egna sidor på Internet. Tjörn Kommuns hemsida har mycket information om livet på öarna.