PROJEKT Dikning 24

Vid arbetet med påskröjningen kom vi, en grupp av medlemmar, fram till idén att samordna en effektiv rensning av de gamla dikena med hjälp av grävmaskin.

Styrelsen ställde sig positivt till idén och grävningen kommer nu att genomföras. Företaget Alexander Bengtsson AB Bygg kommer att hyra en mindre 2 tons grävmaskin i 5 dagar i juni och August Sellberg kommer att gräva diken i sträckan från huvudvägen mot muren vid fotbollsplanen.

Kostnaden för arbetet, hyran av maskinen och transporten täcks huvudsakligen av Intresseföreningen tillsammans med ett generöst bidrag av Conny Holmberg.

Detta är ett angeläget projekt som kommer att vara till glädje för alla på Kalven. Därför är även extra finansiellt stöd till Intresseföreningens utgifter välkommet – privat eller från andra föreningar på ön.

Det finns fler områden på Tjörnekalv som skulle behöva dräneras, det finns stående vatten på fler platser som är svåra att nå med maskin. Vi alla arbetar flitigt med grävningen vid röjningar men en långsiktig markplan med insatser skulle bli en konstruktiv framtidsåtgärd. Ett nytt dikningsprojekt skulle kunna startas. Rådgivning och bedömning av experter hos bl.a. Länsstyrelsen behövs. Analys av behov och framtagning av kostnadskalkyl måste ingå. Det finns fonder (via myndigheter, EU, etc.) som våra föreningar kan söka finansiellt stöd hos. Fler inspirerande projektinitiativ med stöd är igång på vår grannö Dyrön. Om du är intresserad, har kunskap eller expertkontakter i ämnet och vill starta ett nytt dikningsprojekt hör gärna av dig till någon i gruppen eller till Viera Larsson.

Det här inlägget postades i Uncategorised. Bokmärk permalänken.